Novartis Patient Association Academy

Hrvatski savez za rijetke bolesti sudjelovao je na Akademiji voditelja udruga pacijenata u organizaciji ‘Novartis Hrvatska’, pod nazivom ‘Razvoj liderstva, organizacije i komunikacije neprofitnih udruga u zdravstvu’.

Akademija je održana u Trakošćanu, u razdoblju od 8. – 10. lipnja 2022. godine, a predstavnica Saveza bila je voditeljica projekata Srđana Šimac. Ovogodišnja Akademija bila je regionalnog karaktera te je okupila udruge iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije.

 

Akademija je obuhvaćala različita tematska područja i metode rada, kako bi se iz različitih perspektiva obuhvatile teme koje su važne za kvalitetan i uspješan rad u neprofitnim organizacijama koje se bave zdravstvenim područjem.

U početnom dijelu Akademije, sudionici su imali priliku za međusobno upoznavanje te razmjenu iskustva i primjera dobre prakse kroz Okrugli stol „Mali krug velikih ljudi“. Tematska područja obuhvaćena kroz predavanja u nastavku Akademije odnosila su se na liderstvo u neprofitnim organizacijama, komunikaciju i brendiranje neprofitnih udruga te područja vezana uz strateško planiranje, financijski i operativni plan.

Nakon stručnih predavanja uslijedile su radionice koje su tematski pratile područja prethodnih predavanja, kako bi se naučena znanja mogla uvježbati i primijeniti kroz praktične primjere.

Održane edukacije i radionice prve su od tri predviđene cjeline Akademije te će organizacije pacijenata nastaviti aktivno biti uključene u aktivnosti Akademije u nadolazećem razdoblju, kako bi se pružila sveobuhvatna podrška, mentorstvo i primjena stečenih znanja.