Savjetovanje o pravima

Važno područje djelovanja socijalnih radnika je informiranje korisnika o pravima i posredovanje za korisnike u ostvarivanju prava te zaštita postojećih prava.

Socijalnu radnicu možete kontaktirati putem maila nikolina.hsrb@gmail.com ili telefonski 091/4443-038 svaki radni dan od 8 do 12 sati.

Na ovom mjestu možete pronaći najvažnije informacije vezane za prava osoba oboljelih od rijetkih bolesti te roditelja djece oboljele od rijetkih bolesti.

Dodatne informacije o obiteljskopravnoj zaštiti, socijalnim uslugama, naknadama u sustavu socijalne skrbi i sl. možete pronaći na stranicama Hrvatskog zavoda za socijalni rad

PRIRUČNIK O PRAVIMA 

 

  • Priručnik je izrađen u cilju pružanja pregleda postojećih prava koje osobe s rijetkim (i ostalim) bolestima mogu ostvariti u RH
  • Ključno je naglasiti kako ne postoje ista prava za sve oboljele od pojedine dijagnoze jer simptomi i posljedice bolesti na cjelokupno funkcioniranje i kvalitetu života pojedinaca mogu biti vrlo različiti; također, spektar simptoma unutar pojedine dijagnoze, kao i intenzitet i progresija bolesti osoba s istom dijagnozom, mogu se bitno razlikovati.
  • Osoba može ostvariti prava na naknade i usluge ako ispunjava uvjete utvrđene odgovarajućim zakonskim propisima
  • Također, ako je u postupku ostvarivanja određenog prava potrebno utvrditi činjenice vezane za zdravstveno stanje osobe, nadležna institucija će zatražiti nalaz i mišljenje područne ustrojstvene jedinice Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom
  • Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom – Vještačenje podrazumijeva utvrđivanje tjelesnog, intelektualnog, osjetilnog i mentalnog oštećenja, invaliditeta, funkcionalne i radne sposobnosti osobe.
Hrvatski savez za rijetke bolesti je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.
Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Europska unija

Zajedno do fondova EU

O nama

Copyright 2020 Hrvatski savez za rijetke bolesti.
Development by Fugaj Creative.