Kroz projekt “ŽENSKI STAV ZA SUSTAV!“ uključili smo 35 mladih volontera, većina studenata I nastavljamo dalje s volontiranjem u području psihosocijalne i medicinske podrške.

Predstavljamo Vam iskustva dvije mlade volonterke Tena (24) i Magdalene (22).

Uloga Tene (24) u projektu bila je pružanje telefonske podrške i pomoći korisnici koja ima kćer s rijetkom bolešću.
Studentica psihologije se u projekt uključila zbog želje da pomogne i bude uz korisnicu kroz tešku situaciju kćerine bolesti koju prolazi. Tijekom cijelog iskustva rada Tena (24) navodi da se dosta povezala s korisnicom i uvijek joj je bilo drago čuti da je njenoj kćeri stanje bolje. Vidjela je da je njoj uvijek bilo drago popričati sa volonterkom i podijeliti svoje probleme, ali i lijepe trenutke koji su im se dogodili. Tena (24) je izdvojila jednu jako lijepu situaciju, odnosno zadnji razgovor s korisnicom kada joj je rekla majka da joj je kćer krenula u malu školu, što me jako razveselilo s obzirom na njeno stanje.

Tokom volontiranja na ovom projektu volonterka navodi da je više o samoj bolesti kćeri i o problemima s kojima se suočavaju osobe s rijetkim bolestima. Također je naučila kako postupiti u kontaktu s osobama u takvoj situaciji i kako im pomoći. Iskustvo koje je skupila navodi da će sigurno koristiti u budućnosti.
Ono što ju se najviše dojmilo je saznati više o rijetkim bolestima i problemima s kojima se osobe susreću jer do sada nije imala kontakt s time. Uz to, Tenu (24) se dojmilo i najviše će pamtiti odnos koji je razvila s korisnicom u kojem vidi da joj je drago što je volonterka bila tu za nju i pomagala joj.

Magdalenina (22) uloga u ovom projektu bila je razgovor i podrška jednoj korisnici HSRB. Motivacija za sudjelovanje bila joj je želja za podizanjem svijesti o rijetkim bolestima, ali i pružanje oslonca za potrebite. Ispunjavala ju je činjenica da nekom može ublažiti teškoće. Uz navedeno, kao studentica psihologije u ovom projektu vidjela je priliku za stjecanje iskustva u radu s ljudima i za razvoj komunikacijskih vještina koje su joj potrebne za budućnost. Iskustvo s korisnicom opisuje kao izrazito pozitivno. Kroz razgovore je naučila mnogo novih stvari. Najviše joj se svidjela spoznaja da (rijetka) bolest ne mora obilježiti čovjeka te da se na svijet može gledati s puno ljubavi i pozitivnih očekivanja unatoč preprekama koje život postavlja.

Projekt „Ženski stav za sustav“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.