ODRŽANA REGIONALNA RADIONICA ZA STRUČNJAKE

na temu

ULOGA MEDICINSKE SESTRE U SKRBI ZA OBOLJELE OD RIJETKIH BOLESTI

U sklopu projekta „Razvoj Hrvatskog resursnog centra za rijetke bolesti“ (UP.02.2.2.06.0139) je dana 15. prosinca 2021. održana regionalna radionica pod nazivom: Uloga medicinske sestre u skrbi za oboljele od rijetkih bolesti.

Radionica je održana u sklopu projektne aktivnosti ”4 regionalne radionice za stručnjake”. Radionicu je održala voditeljica medijske kampanje Nikolina Čović i psihologinja Saveza Sanja Bulog uz podršku socijalne radnice Ivane Hrastar, a stručni dio edukacije održala je Ivana Požgaj, bacc.med.techn. iz Referentnog centra Ministarstva zdravstva za rijetke i metaboličke bolesti, KBC Zagreb.        

Cilj radionice je bio upoznati medicinske djelatnike s njihovom ulogom u skrbi za oboljele od rijetkih bolesti.

Gđa Ivana Požgaj je prezentaciju započela predstavljanjem dnevne bolnice Zavoda za bolesti metabolizma KBC-a Zagreb te opisom posla koji obavlja medicinska sestra na Zavodu. Raspravljalo se o prednostima dnevne bolnice u praćenju liječenja bolesnika s metaboličkim bolestima. Zatim su sudionici upoznati sa ulogom medicinske sestre kod bolesnika s rijetkim metaboličkim bolestima.

Nakon prezentacije sudionici su slobodno mogli postavljati pitanja. Radionica je trajala sat vremena.

Komentari sudionika su bili izrazito pozitivni. Jako im se svidjela stručnost predavačice, korisne informacije te istinski trud i želja za pomoći oboljelima.

Zaključak je da su ovakve radionice važne za povećanje suradnje među stručnjacima koji se u svom radu susreću s djecom koja imaju rijetke bolesti i teškoće u razvoju.

Sudionici su rekli kako je ovakav oblik podrške kroz radionice važan za povećanje kvalitete rada s djecom koja boluju od rijetkih bolesti.