Dana 30. srpnja, povodom Međunarodnog dana gastroshize, a u organizaciji gđe Margarete Lovković, majke djevojčice sa gastroshizom, zelenom su bojom zasvijetlile fontane i građevine diljem Hrvatske.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji prolabira sadržaj iz abdomena koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Uzrok ovakvom stanju je nepoznat. Dijagnosticirati se može ultrazvukom u trudnoći, gdje se dijagnoza uzima kao konačna oko 16. tjedna jer je do tada prirodno da se organi još uvijek razvijaju izvan fetusa.

Međunarodni dan gastroshize obilježava se 30. srpnja jer je na taj dan 2008. godine usred iznenadnih komplikacija zbog ove bolesti i nakon vrlo kratkog života preminuo dječak Avery Rauen, čija je majka osnovala fondaciju Avery’s Angels Gastroschisis Foundation.

Zelenom bojom svijetlilo je čak 20 gradova, a u našoj galeriji možete vidjeti  Bjelovar, Daruvar, Karlovac, Koprivnicu, Kutinu, Novi Vinodolski, Pulu, Slavonski Brod, Slatinu, Split, Valpovo, Varaždin, Vinkovce, Viroviticu, Vukovar i Zagreb.