Dramska skupina djece s rijetkim bolestima i teškoćama u razvoju izvela je premijeru jedinstvene kazališne predstave „Sreća je u meni“.

Premijera je održana jučer, 12. travnja 2022. godine u suradnji sa Centrom za kulturu Pešćenica, Zagreb u kazalištu Knapp, u organizaciji Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, a voditeljice aktivnosti bile su dramske pedagoginje Petra Bokić iz Crvenih noseva i Anamarija Jurišić.

Premijera je održana kao kruna višemjesečnog rada dramske skupine osnovane u sklopu projekta „Razvoj Hrvatskog resursnog centar za rijetke bolesti“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda

Kroz individualan pristup, igru, oblikovanje i poticanje mašte, poziv na nesmetano korištenje svoga tijela u prostoru, kako bi se svatko od polaznika/ica  na svoj način kazališno izrazio, stvorena je ova unikatna kazališna manifestacija, što je kruna rada na sebi ove zanimljive i jedinstvene dramske grupe.

Dramska predstava donijela je uprizorenje priče Antuntun, Grigora Viteza te još poneko dramsko iznenađenje koje su djeca pripremila i uvježbala. Nakon zabavnog upoznavanja sa Antuntunom u kojem su svi sudionici grupno dočarali zgode i nezgode iz života ovog zanimljivog književnog lika, svi članovi dramske skupine pripremili su i vlastite recitacije, u kojima je svatko od njih sa publikom podijelio djelić svog unutarnjeg svijeta kroz priču „Što je za mene sreća“. To je ujedno bio i dio predstave koji je zaradio najveći pljesak i ovacije, a i donio poneku suzu radosnicu. Najvrijednije je bilo učiti od naših najmlađih koji su u srcu najveći i koji su nas još jednom podsjetili koje su to prave vrijednosti koje trebamo slijediti te nam pokazali kako možemo pronaći sreću.

Dramska pedagoginja Petra Bokić, ujedno i klaunesa u Crvenim nosevima, s puno ljubavi i posvećenosti vodila je ovu dramsku skupinu svaki tjedan kroz probe i druženja tijekom osam mjeseci te s nama podijelila svoje dojmove: „Ova djeca koju mnogi nazivaju „drugačija“ su jednako jedinstvena, sposobna, zaigrana, maštovita i puna ljubavi te smo sretni što smo kroz ovu aktivnost podržali njihovo djetinjstvo i postojanje. Kroz kazališnu dramsku skupinu i premijeru predstave, zajedno smo istopili razlike i zamijenili tabue osjećajem da je sreća u svakome od nas“.

Na kraju predstave, prisutne je pozdravila i dopredsjednica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, Sara Bajlo, koja je zahvalila svima na sudjelovanju i naglasila koliko je ponosna na djecu i sretna što kao nositelj projekta, Savez može biti dio ovako posebne priče koja nas je naučila da je sreća u svima nama!

„Dramska skupina djece s rijetkim bolestima i teškoćama u razvoju pružila nam je priliku sagledati svijet iz druge perspektive i staviti naglasak na mogućnosti, umjesto na teškoće, bolest i prepreke. Djeca su naši najbolji učitelji, a vidjeti radost i ponos na njihovom licu, uz uloženi trud, motivaciju, prijateljstvo i izražavanje vlastitih osjećaja, pokazuje nam koliko su ovakve aktivnosti potrebne i dragocjene za kvalitetan i sretan dječji razvoj i odrastanje te doprinose poticanju socijalne uključenosti i stvaranju jednakopravnih mogućnosti, za svu djecu bez iznimke“, zaključila je Srđana Šimac, voditeljica projekta.