Hemofilija

Hemofilija A, također poznata i kao klasična hemofilija, genetski je poremećaj krvarenja uzrokovan nedovoljnom razinom krvnog proteina zvanog faktor VIII. Faktor VIII faktor je zgrušavanja.

Hemofiliju A uzrokuju poremećaji ili promjene (mutacije) gena F8 na X kromosomu. Ta se mutacija može naslijediti ili se pojaviti slučajno, bez povijesti poremećaja u obitelji (spontano). Hemofilija A uglavnom se javlja kod muškaraca, ali neke žene koje nose gen mogu imati blage ili, rijetko, teže simptome krvarenja. Iako ne postoji lijek za hemofiliju, razvijene su učinkovite terapije, te većina oboljelih osoba može voditi ispunjen, produktivan život uz odgovarajuće liječenje i njegu.

Hemofilija B rijedak je genetski poremećaj krvarenja kod kojeg oboljele osobe nemaju dovoljno razine krvnog proteina koji se naziva faktor IX. Osobe s hemofilijom B ne krvare brže od osoba koje ne boluju od te bolesti, već krvare duže.

Hrvatski savez za rijetke bolesti je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.
Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Europska unija

Zajedno do fondova EU

O nama

Copyright 2020 Hrvatski savez za rijetke bolesti.
Development by Fugaj Creative.