Friedreichova ataksija

Friedreichova ataksija nasljedno je stanje koje utječe na živčani sustav i uzrokuje probleme s kretanjem. Osobe s ovim stanjem razvijaju poremećenu koordinaciju mišića (ataksiju) koja se s vremenom
pogoršava. Ostale značajke uključuju postupni gubitak snage i osjećaja u rukama i nogama, ukočenost mišića (spastičnost) i poteškoće u govoru.

Simptomi se obično počinju javljati između 5. i 15. godine života, ali se ponekad mogu pojaviti u odrasloj dobi ili čak u 75. godini. Prvi simptom obično su poteškoće u hodu (ataksija hoda). Ostali simptomi uključuju gubitak refleksa tetiva, posebno u koljenima i gležnjevima, bol u prsima, otežano disanje i lupanje srca.

Brzina napredovanja varira od osobe do osobe. Općenito, u roku od 10 do 20 godina nakon što se pojave prvi simptomi, osobe s Friedreichovom ataksijom moraju stalno koristiti invalidska kolica.

Hrvatski savez za rijetke bolesti je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.
Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Hrvatskog saveza za rijetke bolesti.
Izradu web stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Europska unija

Zajedno do fondova EU

O nama

Copyright 2020 Hrvatski savez za rijetke bolesti.
Development by Fugaj Creative.